Tartaletki z bezą

Ocena:

4.53 (186)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób

Przepis na tartaletki z bezą i truskawkami.

Składniki:

  • 40 dag truskawek
  • 12 dag miękkiego masła
  • 20 dag mąki
  • 18 dag cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 szczypty soli
  • 3 jajka
  • 150 ml gęstej tłustej śmietany
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru kryształu
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 50 ml mleka

Tartaletki z bezą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Truskawki myjemy, obieramy i osuszamy. 10 dag masła kroimy w kostkę. 17,5 dag mąki mieszamy z 4 dag cukru pudru i kakao, dodajemy do masła z dwoma szczyptami soli i mieszamy do otrzymania kremowej masy. Dodajemy dwa żółtka i jedną łyżkę wody. Zagniatamy, formujemy kulę, odstawiamy w chłodne miejsce na 40 min. Formy na tartaletki smarujemy pozostałym masłem i oprószamy resztą mąki. Wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Owijamy folią, wstawiamy na 20 min do lodówki. Śmietanę ubijamy z pozostałym żółtkiem. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z 4 dag cukru kryształu i proszkiem migdałowym. Rozpuszczamy to wszystko w mleku i dodajemy do kremu, mieszamy i przelewamy na ciasto. Pieczemy 15–20 min w temp. 180°C. Trzy schłodzone białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dosypujemy pozostałe 14 dag cukru pudru i ubijamy, aż piana stanie się szklista. Wyjmujemy tartaletki z  pieca, wykładamy na wierzch bezę, oprószamy resztą cukru kryształu i pieczemy na złocisty kolor 10–15 min w temp. 200°C. Studzimy. W upieczoną bezę lekko wciskamy truskawki i podajemy od razu.

Porady

Zobacz też: tartaletki z kremem daktylowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne