Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

Przygotowanie: 25 minut Gotowanie: 2 godziny Porcja: 370 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
370 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1 kg wołowiny (krzyżowa, pręga)
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • sól
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • cukier, sól

Przygotowanie

  1. Wołowinę umyć. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przypiec na blasze. Warzywa zalać wodą, posolić, zagotować. Włożyć mięso, dodać ziele angielskie i pieprz. Gotować na małym ogniu 2 godz.
  2. Sos: w rondelku stopić masło, dodać mąkę, chwilkę smażyć, cały czas mieszając. Rozprowadzić szklanką rosołu z gotowania wołowiny, dodać chrzan, przyprawić solą i cukrem. Wlać śmietanę, wymieszać, chwilkę podgrzewać.
  3. Mięso wyjąć z rosołu, pokroić na porcje, podawać z sosem, ziemniakami i warzywami z rosołu.
mięso obiad wołowina sos chrzanowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze