Sztuka mięsa z sosem chrzanowym

Ocena:

4.33 (191)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przygotowanie: 25 minut
Gotowanie: 2 godziny
Porcja: 370 kcal

Składniki:

  • 1 kg wołowiny (krzyżowa, pręga)
  • pęczek włoszczyzny
  • cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
  • sól
  • łyżka mąki
  • łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki startego chrzanu
  • cukier, sól

Sztuka mięsa z sosem chrzanowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wołowinę umyć. Włoszczyznę umyć, oczyścić. Cebulę przypiec na blasze. Warzywa zalać wodą, posolić, zagotować. Włożyć mięso, dodać ziele angielskie i pieprz. Gotować na małym ogniu 2 godz.
  • Sos: w rondelku stopić masło, dodać mąkę, chwilkę smażyć, cały czas mieszając. Rozprowadzić szklanką rosołu z gotowania wołowiny, dodać chrzan, przyprawić solą i cukrem. Wlać śmietanę, wymieszać, chwilkę podgrzewać.
  • Mięso wyjąć z rosołu, pokroić na porcje, podawać z sosem, ziemniakami i warzywami z rosołu.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne