Zapiekane bułki ze szpinakiem to bardzo dobra alternatywa pizzy
Składniki:
4 ciemne bułki ze słonecznikiem
1 op. świeżego szpinaku
1 op. sera feta 30%
2 ząbki czosnku
6 pomidorków koktajlowych
parmezan
sól, pieprz, odrobina oliwy z oliwek, majeranek
Szpinak w roli głównej - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Szpinak myjemy, odcedzamy na sitku, następnie kroimy na mniejsze kawałki (ale nie mielimy).
Dusimy na kilku kroplach oliwy z oliwek. W między czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
2. Połowę kostki sera kroimy na małe kwadraciki i dodajemy do szpinaku. Farsz szpinakowy przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.
3. Bułki odkrawamy od góry i wydrążamy środki, faszerujemy szpinakiem. Na wierzch układamy pokrojone w plasterki pomidorki. Pieczemy ok 17 - 20 minut w 180*C. Gotowe posypujemy parmezanem.