szarlotka_tatrzanska

Szarlotka tatrzańska

Ocena:

4.55 (164)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób

Dla ceniących tradycje i nie tyko.

Składniki:

  • CIASTO
  • 3 szklanki maki krupczatki
  • 250g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • NADZIENIE
  • 2,5-3 kg szarej renety
  • cukier waniliowy
  • cukier
  • cynamon

Szarlotka tatrzańska - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części.2/3 wylepić formę kształtując wysoki brzeg.1/3 ciasta zamrozić. Jabłka obrać i poszatkować na cienkie plasterki.Do miski z jabłkami wsypać cukry i cynamon,lekko zamieszać aby jabłka się nie rozpadły.Jabłka ułożyć równomiernie na cieście,na wierzch zetrzeć zamrożone wcześniej ciasto.Piec w piekarniku do zrumienienia.Ostudzone posypać cukrem pudrem.Można podawać na ciepło z bitą śmietana i lodami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne