ŚWIEŻY MAKARON TAGLIOLINI Z SEPIĄ

Ocena:

4.47 (186)

Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca.

Składniki:

  • 200 g mąki 00
  • 100 g mąki z pszenicy durum
  • 1 torebeczka sepii
  • 3 jajka

Świeży makaron tagliolini z sepią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
  • Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=JEgYCTazfHY
  • Ten makaron idealnie komponuje się z czosnkiem, pomidorem i selerem naciowym.

Porady

Stopień trudności: średni

Zobacz przepis: Zapiekane tortiglioni z mozzarellą

 

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne