Marco Ghia, szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca.
Składniki:
200 g mąki 00
100 g mąki z pszenicy durum
1 torebeczka sepii
3 jajka
Świeży makaron tagliolini z sepią - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zagniatamy wszystkie składniki przez minimum 10 minut, po czym zawijamy ciasto w folię i odkładamy na 2 godziny. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto. Powinno mieć grubość 1.5 milimetra, a nasze tagliolini powinny mieć szerokość 3 milimetrów. Jeśli ciasto jest zbyt twarde, dodajemy trochę zimnej wody, a jeśli zbyt rzadkie, mąkę pełnoziarnistą.
Przepis video dostępny jest tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=JEgYCTazfHY
Ten makaron idealnie komponuje się z czosnkiem, pomidorem i selerem naciowym.