PIERNIK Z ZIEMNIAKAMI-prawie świąteczny

Ocena:

4.61 (180)

  • 1 godz. 10 min.
Ciasto jest godne upieczenia, bo do niego dodaje się ugotowane ziemniaki, których w ogóle nie czuć

Składniki:

  • 1 kostka masła,
  • 1 słoiczek miodu sztucznego,lub prawdziwego,
  • 1 mała paczka kakao (te z wiatrakiem na opakowaniu),
  • 25 dag cukru kryształu,
  • 2 paczki przypraw do pierników,
  • bakalie, tj. : rodzynki, migdały, orzechy włoskie i laskowe-do smaku,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1 paczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 1 kg. ugotowanych ziemniaków,
  • powidła śliwkowe,
  • posypka kolorowa, lub kokos.

Piernik z ziemniakami-prawie świąteczny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masło, miód, 1 mała paczka kakao, cukier, 2 paczki przypraw do pierników, bakalie, tj. (rodzynki, migdały, orzechy) połączyć razem.
  • Masa nie powinna być zbyt chłodna.
  • Dodać do tego: mąkę , 1 paczkę proszku do pieczenia, 3 jajka (dodawać po 1 i mieszać).
  • Po wymieszaniu składniki połączyć z 1 kg ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez prasę.
  • Wymieszać wszystko dokładnie i wlać na blachę.
  • Po upieczeniu polać polewą czekoladową i posypać różnokolorową posypką, lub kokosem.
  • Można też przełożyć piernik powidłami własnej roboty, np. śliwkowymi.
  • Piec w temperaturze 180 stopni C, 50 minut.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne