Strudel z malinami

Ocena:

4.52 (160)

  • 30 min.
  • dla 10 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 1 godzina
Pieczenie: 30 minut
Porcja: 490 kcal

Składniki:

  • 2 szklanki (34 dag) mąki
  • 25 dag masła
  • 3/4 szklanki (18 dag) cukru
  • 3 jajka
  • sól
  • 50 dag malin
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 szklanki mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • łyżka oleju
  • cukier puder

Strudel z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • W przesianej mące zrobić zagłębienie. Wsypać 6 łyżek cukru, 2 jajka i sól. Wymieszać i starannie
  • wyrobić ciasto.
  • Dodać masło (odłożyć 5 łyżek) i wyrabiać, aż przestanie się kruszyć. Posmarować ciasto olejem i pozostawić na 1 godz.
  • W kąpieli wodnej ubić jajko z mąką kukurydzianą i 2 łyżkami cukru, dodać łyżeczkę skórki pomarańczowej
  • i powoli wlewać mleko, mieszając drewniana łyżką. Dodać szczyptę soli, całość ubijać, mieszając, aż do chwili otrzymania gęstego kremu.
  • Maliny opłukać, osuszyć, posypać resztą cukru i pozostałą skórką pomarańczową. Stopić resztę masła, lekko ostudzić.
  • Ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, uformować trójkąt i ułożyć delikatnie na blasze posypanej mąką.
  • Posmarować roztopionym masłem, rozsmarować krem i dodać owoce, pozostawiając dookoła wolne brzegi. Zawinąć brzeg do środka i uformować ciasto za pomocą grubej ściereczki.
  • Posmarować strudel resztą masła i piec 30 min w temp. 200°C. Pozostawić do wystygnięcia. Obficie posypać cukrem pudrem i podawać z dodatkiem lodów.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne