Sos z mięsa wołowego

świetny sos do kopytek

Dodany przez: ANECIK1980

Sos z mięsa wołowego

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • mięso wołowe /jak na bitki/ 80 dag
  • pieczarki 50 dag
  • cebula 1 szt
  • marchewka 2 szt duże
  • pietruszka 1 szt
  • seler kawałek
  • bulion grzybowy Knorr 1 kostka
  • sól, pieprz
  • śmietana 18% 200 ml
  • mąka 3 łyżki
  • koperek
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Mięsko kroimy na plastry i delikatnie rozbijamy, pieczraki podsmażamy na maśle do odparowania wody, cebulke podsmażamy na rumiano. Do garnka wkładamy mięso, pietruszkę, marchewką, selera, pieczarki, bulion. Gotujemy aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy marchewkę, kroimy w kostkę i ponownie wkładamy ją do sosu. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody i zaprawiamy sos, dodjamey śmietanę, sól, pieprz. Na koniec posypujemy koperkiem.Sos świetnie smakuje z podsmażonymi kopytkami.
  2. Mój przepis na kopytka: http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/obiady/kopytka2
obiad pieczarki wolowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze