Smażone grzyby suszone

Smażone grzyby suszone - Gwiazdka 2008 (http://grumko.blox.pl)

Dodany przez: grumko

Smażone grzyby suszone

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 16 kapeluszy suszonych prawdziwków średnicy 4-5 cm,
  • 3 szklanki mleka,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól.
  • Do panierowania:
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • do przybrania kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Grzyby dokładnie umyć, zalać posolonym mlekiem i moczyć 6-8 godzin. Następnie wyjąć z mleka, zalać lekko osolona wodą i gotować do miękkości. Odcedzić. Ułożyć na deseczce i przycisnąć drugą deseczką. Jajka roztrzepać z dwoma łyżkami wody i posolić. Grzyby obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Podawać gorące przybrane natką pietruszki.
grzyby warzywa jajka przekąska grzyby suszone bułka tarta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze