Ewa Niepytalska

Sernik stracciatella

Ocena:

0 (0)

  • 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Sernik stracciatella na zimno to szybki deser na gorące popołudnie. Skrywa kawałki gorzkiej czekolady i sezonowe owoce. Aksamitna masa z serkiem mascarpone i śmietaną spoczywa na prostym spodzie z biszkoptów. Kwaskowe maliny, rozpływające się w ustach kakaowe drobinki i jedwabisty krem tworzą kompozycję smaków, której trudno się oprzeć. Sprawdźcie, jak zrobić subtelny sernik stracciatella z mascarpone na każdą okazję. 

Składniki:

  • biszkopty  100 g

  • mascarpone  500 g

  • śmietana 30%  200 ml

  • mleko  200 ml

  • jogurt naturalny  200 g

  • cukier puder  150 g

  • żelatyna  12 g

  • gorzka czekolada  90 g

  • maliny  500 g

Sernik stracciatella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: maliny myjemy i osuszamy. Czekoladę drobno siekamy lub ścieramy na dużych oczkach tarki. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy je do wystudzenia.  

  • Krok 2:

    Spód: tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty. 

  • Krok 3:

    Masa serowa: mascarpone ubijamy ze śmietanką i cukrem pudrem, aż otrzymamy gęsty, napowietrzony krem. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim żelatynę, po czym stopniowo dodajemy do niego jogurt. Cały czas mieszamy składniki, żeby powstała jednolita masa. Przelewamy ją do kremu z mascarpone. Miksujemy całość na niskich obrotach miksera. 

  • Krok 4:

    Sernik stracciatella: masę serową delikatnie łączymy za pomocą szpatułki z kawałkami czekolady i malinami (część odkładamy do dekoracji). Wykładamy ją na biszkopty. Dekorujemy pozostałymi owocami. Chłodzimy w lodówce przed podaniem. 

Porady

  • Sernik stracciatella z malinami będzie gotowy po kilku godzinach chłodzenia. Czas, który powinien spędzić w lodówce, nie został ujęty w klasyfikacji dania. 
  • Wegański sernik można przyrządzić na bazie kaszy jaglanej, tofu lub jogurtu sojowego. Żelatynę można zamienić na agar, czyli substancję żelującą pochodzenia roślinnego. 
  • Proponowany przez nas przepis to świetne rozwiązanie dla zabieganych i doskonały deser na gorące, letnie popołudnia. Jeśli jednak wolimy pieczone ciasta, możemy zrobić sernik nowojorski. Konieczne będzie wtedy wykonanie spodu z kruchego ciasta oraz masy z serka philadelphia z dodatkiem jajek. Mieszamy ją z kawałkami czekolady i przekładamy do foremki. Jak długo piec sernik nowojorski? Powinien być ścięty, ale ciągle jędrny. Najlepiej ustawić na początku grzałki na wyższą temperaturę (180°C), a potem zmniejszyć ją do 120°C i uzbroić się w cierpliwość. Sernik powinien spędzić w piekarniku około 70 minut. 
  • Sernik stracciatella bez pieczenia można także zrobić na spodzie z pokruszonych herbatników. Rozdrabniamy je w moździerzu lub za pomocą malaksera i mieszamy z płynnym masłem. Powstałą masą wykładamy spód foremki, po czym wstawiamy ją do lodówki.   
  • Biszkopty, które tworzą spód sernika, warto skropić sokiem z cytryny lub słodką herbatą. Świetnie sprawdzi się też likier kawowy lub amaretto
  • Ciasto stracciatella z mascarpone bez pieczenia będzie smakował równie wspaniale z dodatkiem innych owoców sezonowych, takich jak truskawki, borówki lub porzeczki.  
  • Co zrobić, żeby sernik był bardziej kremowy? Idealną, aksamitną konsystencję uzyskamy dzięki mascarpone i delikatnym mlecznym dodatkom. Możemy także użyć sera ricotta, a jogurt naturalny zamienić na maślankę lub kefir. Jeśli decydujemy się na pieczoną wersję ciasta, wstawmy je do piekarnika w kąpieli wodnej. Dzięki temu uzyskamy wilgotny i kremowy sernik.  
  • Do stracciatella (słowo to oznacza po włosku czekoladowe wiórki) najlepiej wykorzystać gorzką tabliczkę o wysokiej zawartości kakao, ale jeśli za taką nie przepadamy, możemy użyć czekolady mlecznej. 
  • Osobom na diecie keto polecamy zamienić cukier na ksylitol lub erytrol, a spód przyrządzić ze zmielonych migdałów. Śmietankowa masa serowa z powodzeniem zmieści w sobie dodatkową porcję białka w postaci odżywki. Pamiętajmy, żeby przyrządzając ciasto o niskiej zawartości cukru, wykorzystać czekoladę minimum 70%. 
  • Ciasto stracciatella na biszkoptach zyska niepowtarzalny aromat, jeśli dodamy do masy serowej esencję waniliową. Sprawdzi się też aromat rumowy, migdałowy lub pomarańczowy.   
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne