salatka_z_opieniek

Sałatka z opieniek

Ocena:

4.56 (171)

  • 60 min.
  • dla 5 osób

taką sałatkę możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin

Składniki:

  • ok. 1-1,5 kg kapeluszy opieniek
  • 2 dość duże cebule
  • po 1 dużym strąku papryki żółtej i czerwonej
  • 1/2 strączka papryczki chili (według własnego uznania można dać więcej albo w ogóle z niej zrezygnować)
  • 1/3 szkl. oleju słonecznikowego
  • 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% (musi być dobrej jakości
  • ja użyłam Pudliszki)
  • 1 łyżka soli do obgotowania grzybów
  • 1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
  • 0,5-1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
  • ZALEWA:
  • 0,5 szkl. octu spirytusowego 10%
  • 1,5 szkl. wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 czubate łyżki cukru
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1/3 łyżeczki nasion gorczycy
  • 3 ziarenka jałowca
  • 2 liście laurowe
  • 3-5 goździków

Sałatka z opieniek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Opieńki - same kapelusze bo trzonki są łykowate - myjemy
  • zalewamy ok. 1,5 l wrzątku
  • dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 3-5 min.
  • odcedzamy. Większe sztuki możemy pokroić na mniejsze kawałki
  • mniejsze zostawiamy w całości. Papryki myjemy
  • usuwamy gniazda nasienne
  • kroimy w grube paski lub dużą kostkę. Chili drobniutko siekamy. Cebulę obnieramy
  • kroimy w półplasterki. Składniki zalewy wlać/wrzucić do garnka
  • gotować 10 min. pod przykryciem
  • przecedzić. W rondlu rozgrzać olej zeszklić cebulę
  • dodać papryki
  • chwilę smażyć
  • dodać grzyby
  • smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Wlewamy zalewę
  • dodajemy koncentrat
  • pieprz i vegetę
  • zagotowujemy i dusimy kilka minut - ważne aby papryka zbytnio nie zmiękła
  • mają być całe
  • wyczuwalne kawałki. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików
  • zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.. Robiąc tę sałatkę ilość składników dobieram właściwie "na oko"
  • w objętościowych proporcjach: 1 część obgotowanych grzybów + m/w taka sama ilość papryki + ok. 1/3 części cebuli. Sałatka jest właściwie gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu
  • należy tylko poczekać aż ostygnie.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne