Sałatka z bakłażanów, pomidorów i papryki

Apetyczna, łatwa do zrobienia i ciesząca oko swymi barwami sałatka.

Dodany przez: Aseret

Sałatka z bakłażanów, pomidorów i papryki

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
s

Składniki

  • 30 dag - bakłażanów,
  • 3 szt - pomidory,
  • 2 szt - papryki,
  • 1 pęczek - dymki,
  • 2 łyżki - oliwy,
  • 3 łyżki - suszonego oregano,
  • sól
  • sos;
  • sok z - 1 cytryny,
  • 2 łyżki - utartego sera gouda.

Przygotowanie

  1. Bakłażany umyć, pokroić w grubą kostkę, posolić i odstawić na kilkanaście minut.
  2. Wyłożyć na sitko i odcedzić gorzki sok, który wydzielił się z bakłażanów.
  3. Osuszyć w papierowym kuchennym ręczniku.
  4. Usmażyć na gorącej oliwie.
  5. Pomidory umyć, sparzyć, obrać i pokroić na cząstki.
  6. Paprykę upiec w piekarniku, ostudzić, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
  7. Dymkę umyć, osuszyć, posiekać szczypior a cebulkę pokroić w półkrążki.
  8. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, posypać sola i suszonym oregano, skropić pozostała oliwa.
  9. Sos:
  10. Utarty ser dodać do wyciśniętego z cytryny soku i ucierać razem na gładki sos.
  11. Polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
  12. Można udekorować lub nie wg własnej woli - ja udekorowałam surową papryką cząstkami śliwki węgierki, zielonym ogórkiem i natką z fenkuła czy fenkułu?
  13. Smacznego
warzywa sałatka przekąska sos pomidory Papryka bakłażany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze