Sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami

Ocena:

4.53 (146)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami. Całość podana w miseczce z melona. Idealna propozycja na letni lunch lub przystawkę na przyjęcie w ogrodzie.

Składniki:

  • melon  1 szt.

  • arbuz  0.5 szt.

  • krewetki  24 szt.

  • masło  30 g

  • czosnek  2 ząbki

  • czerwona cebula  1 szt.

  • mięta  30 g

  • bazylia  30 g

  • sól  5 g

  • miód  25 ml

  • sok z grejpfruta  30 ml

  • olej z pestek winogron  30 ml

  • pieprz  3 g

Sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Melon przecinamy na pół, arbuz obieramy ze skóry, usuwamy pestki, oba miąższe wycinamy w kulki albo w kostkę.

  • Krok 2:

    Krewetki smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Lekko studzimy.

  • Krok 3:

    Cebulę kroimy w cienkie krążki, liście mięty i bazylii siekamy. Łączymy z przygotowanymi owocami i krewetkami.

  • Krok 4:

    Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.

  • Krok 5:

    Całość obficie oblewamy sosem. Podajemy w połówkach melona.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne