Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.53 (146)
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, melonem i krewetkami. Całość podana w miseczce z melona. Idealna propozycja na letni lunch lub przystawkę na przyjęcie w ogrodzie.
melon 1 szt.
arbuz 0.5 szt.
krewetki 24 szt.
masło 30 g
czosnek 2 ząbki
czerwona cebula 1 szt.
mięta 30 g
bazylia 30 g
sól 5 g
miód 25 ml
sok z grejpfruta 30 ml
olej z pestek winogron 30 ml
pieprz 3 g
Melon przecinamy na pół, arbuz obieramy ze skóry, usuwamy pestki, oba miąższe wycinamy w kulki albo w kostkę.
Krewetki smażymy na maśle z dodatkiem czosnku. Lekko studzimy.
Cebulę kroimy w cienkie krążki, liście mięty i bazylii siekamy. Łączymy z przygotowanymi owocami i krewetkami.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Całość obficie oblewamy sosem. Podajemy w połówkach melona.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady
Zobacz też: Sałatka z arbuzem, fetą, oliwkami i rukolą