Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 40 minut Porcja: 130 kcal
Składniki:
60 dag filetów z ryby (np. dorsz, morszczuk)
2 czerstwe kajzerki
szklanka mleka
jajko
1/2 pęczka natki
5 dag startego chrzanu
4 łyżki mleka w proszku
mały seler
1,5 l bulionu warzywnego
sok z cytryny
starta gałka muszkatołowa
oliwa
łyżeczka żelatyny
sól, pieprz
Rolada rybna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć, zemleć wraz z rybami. Natkę opłukać, posiekać. Seler oczyścić, zetrzeć na tarce.
Zmielone ryby z bułkami wymieszać z natką, selerem, chrzanem, jajkiem oraz mlekiem w proszku. Przyprawić sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Roladę odwinąć z serwetki, pokroić ukośnie w plastry o grubości 1 cm. Wywar odparować, dodać żelatynę, polać plastry rolady. Zastudzić.