Pyzy z mięsem

Domowe pyzy nafaszerowane olbrzymią ilością farszu mięsnego, okraszone słoniną i cebulką.

Dodany przez: Niunia_yea

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • * 3 kg ziemniaków
  • * 70 dkg mięsa mielonego wieprz.
  • * 4 duże cebule
  • * mąka pszenna/ ziemniaczana
  • * pieprz kolorowy
  • * jajko
  • * sól
  • * olej

Przygotowanie

  1. 1,5 kg ziemniaków obieramy, myjemy i gotujemy
  2. w osolonej wodzie, drugą część natomiast ścieramy na tarce o drobnych oczkach- tak jak do placków ziemniaczanych.
  3. Odciskamy je przez gazę, sok zlewamy do miseczki po jakimś czasie
  4. wylewamy go, a skrobię wrzucamy spowrotem do ziemniaków.
  5. Ugotowane i zmiażdżone ziemniaki mieszany dokładnie z surowymi, dorzucamy jajko, ewentualnie mąkę.
  6. W międzyczasie mięso podsmażamy na oleju z cebulką, soli i pieprzu nie żałujemy, farsz nie może być mdły.
  7. Na rękę nakładamy porcję ziemniaków, na to solidną łychę farszu, zlepiamy i kształtujemy kulę. Gotujemy w osolonej wodzie odo momentu wypłynięcia jeszcze przez jakieś 15-20 min.
  8. SMACZNEGO!
mięso obiad kolacja dla dzieci ziemniaki pyzy farsz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze