bardzo smaczne, moje wnuki je uwielbiają, idealne do schabowego czy nuggetsów
Składniki:
około 1 kg ugotowanych ziemniaków, zemleć
1 jajko
Mąka ziemniaczana, ¼ masy ziemniaczanej
Odrobina mąki pszennej
Pyszne duffinki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki uklepać w misce, podzielić na 4 części, jedną odsunąć na bok a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, wbić 1 jajko i razem z odłożonymi ziemniakami wyrobić na jednolitą masę
Podsypać troszkę mąki pszennej w trakcie wyrabiania.
Masa jest bardzo plastyczna.
Rwać małe porcje i formować kulki .
Smażyć na rozgrzanym oleju na patelni .
Ja nie smażyłam na zbyt głębokim oleju, tylko częściej je obracałam, aby równiutko się zrumieniły.
Wyszły bardzo pulchne. Warto je podać np do schabowego:) czy nuggetsów