Zdjęcia: Artur Rogalski Stylizacja: Anna Borowska
4.48 (201)
Kruche i najlepsze do kawy - ten przepis na ciasteczka nie raz uratuje nas, gdy na popołudnie zapowiedzą się gości. Tylko pięć składników, kilka chwil w kuchni i pysznie ciasteczka waniliowe gotowe!
jajka 4 szt.
masło 180 g
mąka 350 g
cukier 250 g
wanilia 1 szt.
Masło ucieramy z cukrem na pianę, stopniowo dodajemy jajka, aż do otrzymania jednolitej masy.
Przesuszoną wanilię bardzo drobno siekamy, następnie ucieramy w moździerzu. Wanilię dodajemy do masy maślanej i przez kilka minut ucieramy razem.
Wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Blachę lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką. Łyżeczką nakładamy porcje ciasta, spłaszczamy wilgotnym nożem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180ºC, pieczemy 10–15 min na złoty kolor. Jeszcze ciepłe możemy posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015