Proste spaghetti z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
W osolonej wodzie ugotować al dente makaron z 1 łyżką oliwy z oliwek ( zapobiegnie to jego sklejaniu), odcedzić, przelać zimną wodą i pozostawić na sicie.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i przesmażyć przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć minutę, a następnie dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, cukier i oregano. Całość dusić na średnim ogniu, aż z podanych składników powstanie gęsty sos ( około 15-20 minut od czasu do czasu mieszając). Usunąć liście laurowe z sosu. Sos doprawić do smaku sola i pieprzem.
Na patelnię wrzucić ugotowany makaron i wszytko dokładnie wymieszać. W razie potrzeby ponownie doprawić. Podgrzać makaron, podawać z drobno posiekaną natką pietruszki.