Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i egzotyczna - zupa z jogurtu z chrupiącymi dodatkami.
Składniki:
zupa:
2 łyżki mąki z ciecierzycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
sok z cytryny i pieprz do smaku
łyżeczka soli kolendry
łyżka brązowego cukru
po 1/2 l jogurtu naturalnego i wody
3/4 szklanki mleka kokosowego
spiralki:
3 łyżki mąki z ciecierzycy
po 1/4 łyżeczki soli
pieprzu cayenne i curry
1/4–1/3 szklanki wody
olej do głębokiego smażenia
do podania:
łyżka oleju
łyżka utartego świeżego imbiru
kawałek świeżego chili (wielkość wg uznania)
łyżeczka nasion czarnej gorczycy
10 świeżych lub suszonych liści curry (ew. można pominąć)
Garść liści świeżej kolendry
Pikantna zupa z jogurtu z chrupiącymi spiralkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Na zupę: w garnku z grubym dnem mieszamy mąkę z ciecierzycy
przyprawy
sól oraz cukier z jogurtem na gładką pastę
dodajemy mleko kokosowe
wodę i dokładnie mieszamy. Stale mieszając
doprowadzamy zupę do bulgotania.
Zmniejszamy ogień
przykrywamy i pozwalamy zupie dochodzić na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszamy.
Na spiralki: wszystkie składniki ciasta mieszamy
powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przelewamy je do pustej butelki po keczupie i wyciskamy spiralki bezpośrednio na rozgrzany głęboki tłuszcz
smażąc z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
Do podania: w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju
dodajemy imbir i smażymy
aż się zezłoci. Dokładamy posiekane chili
smażymy chwilę
aż jego brzegi staną się lekko białe
wsypujemy nasiona gorczycy i czekamy
aż zaczną strzelać (trochę jak popcorn)
na koniec wkładamy liście curry i pozwalamy im zbrązowieć.
Cały proces smażenia trwa bardzo krótko – łącznie ok. 2 min. Szybko przekładamy zawartość rondelka do zupy i dokładnie mieszamy. Rozlewamy zupę do misek
posypujemy obfi cie świeżą kolendrą i podajemy ze smażonymi spiralkami.