Pikantna zupa z jogurtu z chrupiącymi spiralkami

Bardzo aromatyczna, rozgrzewająca i egzotyczna - zupa z jogurtu z chrupiącymi dodatkami.

Dodany przez:

Zupy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • zupa:
  • 2 łyżki mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • sok z cytryny i pieprz do smaku
  • łyżeczka soli kolendry
  • łyżka brązowego cukru ) garść liści świeżej
  • po 1/2 l jogurtu naturalnego i wody
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • spiralki:
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy
  • po 1/4 łyżeczki soli, pieprzu cayenne i curry
  • 1/4–1/3 szklanki wody
  • olej do głębokiego smażenia
  • do podania:
  • łyżka oleju
  • łyżka utartego świeżego imbiru
  • kawałek świeżego chili (wielkość wg uznania)
  • łyżeczka nasion czarnej gorczycy
  • 10 świeżych lub suszonych liści curry (ew. można pominąć)
  • Garść liści świeżej kolendry

Przygotowanie

  1. Na zupę: w garnku z grubym dnem mieszamy mąkę z ciecierzycy, przyprawy, sól oraz cukier z jogurtem na gładką pastę, dodajemy mleko kokosowe, wodę i dokładnie mieszamy. Stale mieszając, doprowadzamy zupę do bulgotania.
  2. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i pozwalamy zupie dochodzić na bardzo małym ogniu ok. 15 min. Od czasu do czasu mieszamy.
  3. Na spiralki: wszystkie składniki ciasta mieszamy; powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. Przelewamy je do pustej butelki po keczupie i wyciskamy spiralki bezpośrednio na rozgrzany głęboki tłuszcz, smażąc z obu stron na złoty kolor. Odsączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu.
  4. Do podania: w rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy imbir i smażymy, aż się zezłoci. Dokładamy posiekane chili, smażymy chwilę, aż jego brzegi staną się lekko białe, wsypujemy nasiona gorczycy i czekamy, aż zaczną strzelać (trochę jak popcorn), na koniec wkładamy liście curry i pozwalamy im zbrązowieć.
  5. Cały proces smażenia trwa bardzo krótko – łącznie ok. 2 min. Szybko przekładamy zawartość rondelka do zupy i dokładnie mieszamy. Rozlewamy zupę do misek, posypujemy obfi cie świeżą kolendrą i podajemy ze smażonymi spiralkami.
  6. Przepis z "Mojego Gotowanie" nr 11/2016
imbir zupa kolendra jogurt
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy