Pierś kaczki z porzeczkami

Przygotowanie: 30 minut Smażenie: 16 minut Gotowanie: 15 minut Porcja: 685 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Pierś kaczki z porzeczkami

Mięsne

Czas przygotowania:
Kalorie:
685 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 20 dag czerwonych porzeczek
  • 15 dag czarnych porzeczek
  • 4 filety z piersi kaczki (po 25 dag)
  • 4 dag masła
  • po 150 ml czerwonego wina i bulionu mięsnego
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ■ Porzeczki umyć i widelcem zdjąć z łodyżek. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Masło roztopić na patelni i smażyć mięso 8 minut – najpierw od strony skórki. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut. Przyprawić solą, pieprzem, owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
  2. ■ Zagotować wino, wlać bulion, włożyć listki laurowe i ziarna pieprzu i zagotować. Mąkę rozprowadzić odrobiną wody.
  3. ■ Porzeczki i cukier dodać do bulionu z winem. Wymieszać z rozprowadzoną mąką i zagotować. Kaczkę pokroić w plastry i podawać z gorącym sosem.
mięso obiad kaczka czerwone wino czarne porzeczki czerwone porzeczki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy