Przygotowanie: 30 minut
Smażenie: 16 minut
Gotowanie: 15 minut
Porcja: 685 kcal
Składniki:
20 dag czerwonych porzeczek
15 dag czarnych porzeczek
4 filety z piersi kaczki (po 25 dag)
4 dag masła
po 150 ml czerwonego wina i bulionu mięsnego
2 listki laurowe
łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
sól, pieprz
Pierś kaczki z porzeczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Porzeczki umyć i widelcem zdjąć z łodyżek. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Masło roztopić na patelni i smażyć mięso 8 minut – najpierw od strony skórki. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut. Przyprawić solą, pieprzem, owinąć folią aluminiową i odstawić na 10 minut.
■ Zagotować wino, wlać bulion, włożyć listki laurowe i ziarna pieprzu i zagotować. Mąkę rozprowadzić odrobiną wody.
■ Porzeczki i cukier dodać do bulionu z winem. Wymieszać z rozprowadzoną mąką i zagotować. Kaczkę pokroić w plastry i podawać z gorącym sosem.