prawdziwe ŚWIĘTA pachną piernikiem - dla mnie to zapach dzieciństwa
Składniki:
1 szklanka cukru
1 margaryna
1 szkl miodu prawdziwego
5 jaj
1/2szkl mleka
3szkl mąki
1szkl niezbyt słodkiego dżemu (najlepszy z czarnej porzeczki)
2 płaskie łyżeczki sody
przyprawa do pierników
trochę cynamonu
bakalie –orzechy, rodzynki
Piernik - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną na puszystą masę. Zgodnie z tradycją ucieramy drewnianym wałkiem w makutrze. Ucierając dodawać stopiony ale schłodzony miód, dżem, mleko, mąkę i sodę, oraz przyprawy i bakalie oprószone w mące. Na koniec delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek.
Uwaga jeśli przyprawa do pierników zawiera sodę, nie dodajemy jej już więcej.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej i wyłożonej papierem brytfanki. Ja piekę w dużej firmie, lub w dwu mniejszych - podłużnych jak na keks (i wtedy jeden polewam czekoladą a drugi białą polewą lukrową). Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50min w temperaturze 190-200C.
Przestudzony piernik można przełożyć dżemem porzeczkowym i polać polewą czekoladową.