Pasta czosnkowa

Ocena:

4.57 (171)

  • 10 min.
  • dla 1 osoby
idealna do dressingów i wszelkich potraw, do których dodaje się czosnek

Składniki:

  • 15 ząbków polskiego czosnku
  • 5 łyżek białego wina wytrawnego
  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 2 szczypty soli

Pasta czosnkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek obrać, pokroić w plasterki, wrzucić do miski, wlać wino i zmiksować podręcznym blenderem.
  • Miksując dolewać olej. Ja najpierw wlałam olej bez miksowania to warstwy jakby się rozwarstwiły ale zaraz zmiksowałam i było już tak, jak należy. Przelać do słoiczka, zakręcić i przechowywać w lodówce nawet do roku czasu.
  • Bardzo przydatna do dressingów i wszystkich potraw, gdzie dodajemy czosnek.
  • Pastę zrobiłam wg przepisu, który poleciła Anik 9 na P.P., ja wprowadziłam małe zmiany.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne