Pasta brokułowa

Ocena:

4.4 (154)

  • 30 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Pasta brokułowa do świetny dodatek do kanapek i innych przekąsek. Jest świetna ze świeżymi bułeczkami, jak również z chipsami i paluchami drożdżowymi. W tym przepisie pasta z brokułu nie wymaga dużo soli, bo zapewnia ją dodatek sera feta. Zobacz, jak zrobić pastę z brokuła i przygotuj pyszny i zdrowy dip do chleba i nie tylko!

Składniki:

  • brokuły  1 szt.

  • oliwa z oliwek  1 łyżka stołowa

  • pieprz  1 szczypta

  • czosnek  2 ząbki

Pasta brokułowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jak zrobić pastę brokułową? Zaczynamy od przygotowania brokułu. Brokuł rozdzielamy na różyczki. W garnku zagotowujemy wodę i dodajemy do niej warzywo. Brokuł gotujemy przez 3 do 5 minut, a następnie odcedzamy i studzimy. Nie solimy go, gdyż pastę brokułową doprawiamy dopiero na koniec. Rozgniatamy fetę i dodajemy ser do brokułów. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do pasty. Całość miksujemy mikserem lub blenderem na gęstą masę. Stopniowo dodajemy oliwę. Na koniec przyprawiamy pastę brokułową do smaku. 
     

Porady

  • Pastę z brokułu możemy podawać na krakersach, kawałkach ciabatty lub kanapkach.
     
  • Jeśli nie mamy świeżego brokułu, możemy również sięgnąć po mrożony,
     
  • Pastę z brokułu przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Spożywamy w ciągu 3 dni.
     
  • Jeśli chcemy, aby nasza pasta z brokułu była nieco orzeźwiająca w smaku, możemy dodać do niej kilka listków umytej i poszatkowanej mięty.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Pasta brokułowa 

Pasta z brokułu to doskonała baza do wielu przekąsek. Nadaje się zarówno do pieczywa, jak również chipsów, pity czy paluszków. Pasta z brokułem może nam też posłużyć jako dip do warzyw pokrojonych w słupki. Jest świetną alternatywą dla hummusu. Pasta brokułowa z czosnkiem to pyszne, wyraziste i przede wszystkim zdrowe smarowidło, które dostarczy naszemu organizmowi mnóstwa witamin i minerałów. Pastę brokułową możemy przygotować też bez dodatku sera feta. Taka wersja tego smarowidła będzie odpowiednia dla osób będących na diecie roślinnej. Wegańską pastę z brokułów możemy zabrać ze sobą na piknik czy też do pracy lub szkoły jako dodatek do warzyw lub chleba. Brokułowa pasta do chleba sprawi, że nasze kanapki nabiorą oryginalnego smaku. To ciekawy sposób na urozmaicenie smaku pieczywa. Oprócz tego, że doskonale smakuje, pasta z brokuła ma również piękny zielony kolor. Świetnie prezentuje się na stole wraz z innymi potrawami.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne