Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami- rewelacyjny obiad!!!

Kolorowe papryki faszerowane mielonym mięsem drobiowym i pieczarkami

Dodany przez: jambalaya

Papryka faszerowana mięsem i pieczarkami- rewelacyjny obiad!!!

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 2 głosów)

Składniki

  • 4 papryki ( 2 żółte, 2 czerwone)
  • 0,5 kg mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 30 deko pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku( w tym jeden do sosu)
  • sól, pieprz, vegeta, tymianek świeży lub suszony
  • 1 jajo
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pół kuli mozzarelli
  • 2 kostki bulionowe
  • masło
  • sos: puszka pomidorów, łyżka koncentratu, tymianek, sól pieprz
  • surówka: pół główki młodej kapusty, 1 jabłko np. lobo, 1 marchewka, kilka rzodkiewek, pęczek koperku, łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, cukier do smaku
  • oraz dwa duże młode ziemniaki

Przygotowanie

  1. Paprykę umyć, przekroić dowolnie, wzdłuż lub ściąć od góry tak by powstała przykrywka-kapelusik. Usunąć gniazda nasienne ostrym nożem, nie usuwać ogonków. Włożyć papryki do garnka, zalać wrzątkiem, dodać kostki bulionowe, Gotować 8-10 minut. Po czym wylać na durszlak, osuszyć. Zostawić 1/2 szklanki bulionu.
  2. Pieczarki opłukać dokładnie, pokroić drobno,( kilka można zostawić i przekroić tylko na połówki, ćwiartki i potem ułożyć w formie razem z paprykami). Podsmażyć 15 minut na suchej patelni, podlać wodą w razie potrzeby, na końcu odparować wodę, na koniec doprawić solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki wyszorować, zalać wrzątkiem, ugotować w całości.
  4. W misce wymieszać mięso mielone, z podsmażonymi pieczarkami, przyprawami, dodać 2 rozdrobnione ząbki czosnku, pokrojoną drobno cebulę oraz drobno pokrojoną natkę pietruszki sporo;) Papryki napełnić ściśle farszem, tak "z czubkiem", od serca;)
  5. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Z kapusty ściągnąć kilka liści z wierzchu. Formę żaroodporna wysmarować masłem, wyłożyć liśćmi kapusty( by dół papryk nie przywarł i nie przypalił się), ułożyć na nich 4 papryki (bez kapelusików). Podlać 1/2 szklanki bulionu. Przykryć folią aluminiową, piec 30 minut.
  6. W tym czasie przygotować surówkę i sos. Pomidory z puszki wlać do garnka, zagotować, gotować dalej na najmniejszym ogniu, dodać rozdrobniony ząbek czosnku, doprawić solą pieprzem i tymiankiem. Kapustę poszatkować drobno, wrzucić do miski, posolić i przemieszać, przykryć talerzykiem by puściła soki i zmiękła. Marchew i jabłko umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki umyć pokroić na cienkie półplasterki. Koperek drobno posiekać. Wymieszać wszystko z kapustą, dodać oliwę, doprawić solą, pieprzem, cukrem.
  7. Naczynie z papryką wyciągnąć, papryki przykryć kapelusikami, dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki- posmarować masłem, posypać solą , pieprzem, tymiankiem. Zapiekać dalej 15 minut już bez przykrycia. Na koniec wyciągnąć, włożyć pod kapelusiki papryki po 2 plasterki mozzarelli. Włożyć dosłownie na 5 minut do piekarnika by ser lekko się rozpuścił.
  8. Paprykę podawać od razu po upieczeniu, na talerzu z dodatkiem ćwiartki(można więcej) ziemniaka, ciepłym sosem pomidorowym i surówką.
mięso warzywa obiad kolacja sos Papryka surówka pieczone ziemniaki mięso mielone Papryka faszerowana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy