szklanka mąki (ewentualnie dosypać więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego)
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta cynamonu
łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
Składniki na nadzienie:
szklanka puree z dyni*
szklanka serka białego jak na sernik (użyłam serek "Mój Ulubiony" z Wielunia)
płaska łyżka miodu
2 łyżki oleju lnianego (można pominąć)
Naleśniki mocno dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować, mąkę dodawać na końcu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ja smażyłam naleśniki na suchej teflonowej patelni.
Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszać, posmarować naleśniki i zwinąć dowolnie.
* Mój sposób na puree dyniowe: Najczęściej kupuję małą dynię o średnicy około 20-22 cm. Myję, kroję ją na pół układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam na około 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 200℃. W zależności od rodzaju i dojrzałości dyni, czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Po upieczeniu i ostudzeniu usuwam nasiona, obieram skórkę a miąższ kroję na kawałki. Odkładam ilość, którą zamierzam użyć, a resztę zamrażam w foliowych woreczkach do wykorzystania na później.
Do wykonania naleśników potrzebne jest puree dyniowe. Odłożyłam zatem kilka łyżek pokrojonej dyni i zmiksowałam blenderem. Podczas pieczenia dyni wycieka z niej sok - dodałam go do ciasta naleśnikowego.
Więcej moich propozycji dań dla dzieci znajdziecie na www.mamagotuje.pl