nalesniki_mocno_dyniowe

Naleśniki mocno dyniowe

Ocena:

4.48 (188)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Dyniowe naleśniki wypełnione delikatnym, dyniowym, słodkim serkiem - danie naprawdę mocno dyniowe!

Składniki:

  • Składniki na 10 naleśników:
  • 2 jajka
  • pół szklanki soku z dyni (z pieczenia)
  • łyżka rozdrobnionych uprażonych pestek dyni
  • szklanka mąki (ewentualnie dosypać więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta naleśnikowego)
  • szklanka mleka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 3 łyżki oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
  • Składniki na nadzienie:
  • szklanka puree z dyni*
  • szklanka serka białego jak na sernik (użyłam serek "Mój Ulubiony" z Wielunia)
  • płaska łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju lnianego (można pominąć)

Naleśniki mocno dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie zmiksować, mąkę dodawać na końcu do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta. Ja smażyłam naleśniki na suchej teflonowej patelni.
  • Wszystkie składniki na nadzienie dokładnie wymieszać, posmarować naleśniki i zwinąć dowolnie.
  • * Mój sposób na puree dyniowe: Najczęściej kupuję małą dynię o średnicy około 20-22 cm. Myję, kroję ją na pół układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam na około 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 200℃. W zależności od rodzaju i dojrzałości dyni, czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć. Po upieczeniu i ostudzeniu usuwam nasiona, obieram skórkę a miąższ kroję na kawałki. Odkładam ilość, którą zamierzam użyć, a resztę zamrażam w foliowych woreczkach do wykorzystania na później.
  • Do wykonania naleśników potrzebne jest puree dyniowe. Odłożyłam zatem kilka łyżek pokrojonej dyni i zmiksowałam blenderem. Podczas pieczenia dyni wycieka z niej sok - dodałam go do ciasta naleśnikowego.
  • Więcej moich propozycji dań dla dzieci znajdziecie na www.mamagotuje.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne