Muszle z mięsem zapiekane w sosie :

Conchiglioni – duże muszle doskonale nadają się do faszerowania. Doskonałe są zapiekane w sosie .

Dodany przez: Babciagramolka

Muszle z mięsem zapiekane w sosie :

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.8 z 5 głosów)

Składniki

  • 20 sztuk muszli ( makaron Conchiglioni )
  • 25 dag mięsa mielonego
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego ( może być z kostki )
  • ½ szklanki słodkiej śmietanki
  • 5 łyżek utartego sera żółtego ( Chedar )

Przygotowanie

  1. Ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki oleju( 7-8 minut ). Odcedzić . Rozłożyć by przestygł , a nie posklejał się . Na 2 łyżkach oleju podsmażyć drobno usiekaną cebulę . Dodać do miej mięso i smażyć mieszając 10 minut. Doprawić majerankiem , 1 łyżeczką oregano, sosem sojowym , mielonym pieprzem .Nadziać muszle farszem . W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju z 1 łyżką masła. Wsypać mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić bulionem i śmietanką . Dodać przecier i 1 łyżeczkę oregano . Gotować na małym gazie 5 minut. W formę do zapiekania wlać sos. Ułożyć w nim makaronowe muszle z farszem . Każdą muszelkę posypać serem . Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i zapiekać makaron 35-40 minut.
mięso makaron obiad zapiekanka sos conchiglioni
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze