Getty Images/iStock
4.4 (211)
Wytrawne muffiny z szynką i serem to zdrowa i smaczna propozycja na drugie śniadanie lub kolację. Idealnie sprawdzą się również w podróży, a nawet jako niebanalna przekąska na domowym przyjęciu. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a eksperymentując ze składnikami możemy stworzyć wytrawne muffiny o wyjątkowych połączeniach smakowych – wszystko zależy od naszej wyobraźni. Wypróbujcie ten sprawdzony przepis i przekonajcie się sami, jakie są smaczne.
mąka pszenna 160 g
szynka gotowana 60
ser żółty 80 g
jajka kurze 1 szt.
mleko 125 ml
olej 60 ml
tymianek 5 g
sól 0.5 łyżeczki
cukier 1 g
proszek do pieczenia 5 g
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza. Foremki na muffiny wykładamy papilotkami lub papierem do pieczenia wyciętym w kwadraty.
Do suchej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i tymianek (możemy go zastąpić ulubionymi ziołami, np. bazylią). W drugiej misce miksujemy ze sobą mleko, olej i jajko. Dodajemy starty ser i szynkę i mieszamy, aż równomiernie pokryją się masą jajeczną.
Na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser (warto wybrać miękki, np. cheddar lub goudę). Szynkę (polecamy gotowaną, np. prosciutto cotto) kroimy w cienkie paseczki.
Suche składniki wsypujemy do miski z masą jajeczną, serem i szynką i mieszamy tylko do połączenia składników (około 1-2 minuty).
Ciasto przekładamy do foremek, możemy dodatkowo wierzch wytrawnych muffinek posypać startym serem. Pieczemy około 20 minut do tzw. suchego patyczka.
Wytrawne muffiny z szynką i serem przed pieczeniem możemy posypać aromatyczną natką pietruszki. Sprawdzą się również ulubione dodatki, np. pokrojone oliwki lub suszone pomidory. Ciekawą opcją podania jest odrywanie kawałków ciasta i zanurzanie ich w dipie szczypiorkowym.