Przygotowanie: 40 minut Porcja: 450 kcal Składniki na 4 porcje
Składniki:
25 dag spaghetti
2 marchewki
15 dag zielonego groszku
15 dag zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki posiekanego szczypiorku
1/2 pęczka rukoli
Spaghetti z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
■ Spaghetti ugotować wg przepisu na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody, osączyć.
■ Marchewki obrać, łyżeczką wykroić kulki (ew. pokroić w słupki). Groszek opłukać. Fasolkę oczyścić. Warzywa wsypać do osolonego wrzątku, gotować 6 minut. Osączyć.
■ Spaghetti i warzywa włożyć do salaterki, dodać przebrane listki rukoli i szczypiorek, polać sosem czosnkowym, wymieszać.
Sos czosnkowy
● szklanka majonezu
● 3 ząbki czosnku
● 2-3 łyżki soku z cytryny
● szczypta gałki muszkatołowej
● sól, pieprz
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Majonez wymieszać z czosnkiem, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową, przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.