mieso_w_majonezie

Mięso w majonezie.

Ocena:

4.5 (182)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
Jedna z wersji podania mięska na obiad.Z wierzchu przypieczone a w środku soczyste.

Składniki:

  • ok.75-90 dag mięsa wieprzowego (u mnie mięso na gulasz w kawałku-bardzo chude ale może być łopatka lub karkówka)
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1\2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 2 łyżki olej

Mięso w majonezie. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso dokładnie umyć i osuszyć.Pokroić na ok.1,5 cm plastry. Cebulę obrać i pokroić w półplastry. Czosnek obrać,grubo posiekać. Naczynie żaroodporne posmarować olejem,nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wymieszać majonez z rozmarynem ,pieprzem ziołowym,pokrojonymi cebulą i czosnkiem. Plastry mięsa lekko posolić z obu stron i wymieszać z masą majonezową. Wyłożyć mięso do naczynia żaroodpornego wraz z całym majonezem,oprószyć pieprzem.Przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego piekarnika na godzinę. Mięso jest wyjątkowo kruche i smaczne. Podałam z ziemniakami z wody i sałatką m.in.z kapusty,marchwi .
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne