Marcepanowa oszukana masa do dekoracji tortów i ciast

Super dekoracja do ciast i tortów. Można ją przechowywać długo.

Dodany przez: Aseret

Marcepanowa oszukana masa do dekoracji tortów i ciast

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • * margaryna 1/4 kostki
  • * woda 80 ml
  • * mąka 1/2 szklanki
  • * cukier puder

Przygotowanie

  1. Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.
  2. Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
  3. Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
  4. Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.
  5. Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor)
  6. I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.
  7. Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko.
  8. Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.
  9. Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.
przekąska deser dla dzieci dekoracja marcepan róże masa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze