marcepanowa_oszukana_masa_do_dekoracji_tortow_i_ciast

Marcepanowa oszukana masa do dekoracji tortów i ciast

Ocena:

4.42 (178)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby
Super dekoracja do ciast i tortów. Można ją przechowywać długo.

Składniki:

  • * margaryna 1/4 kostki
  • * woda 80 ml
  • * mąka 1/2 szklanki
  • * cukier puder

Marcepanowa oszukana masa do dekoracji tortów i ciast - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Masę taką robimy z ciasta parzonego, lecz bez jajek. Do naczynia - rondla wlewamy wodę, dodajemy margarynę, i rozpuszczamy na ogniu, gdy już margaryna się rozpuści dodajemy mąkę, i ciągle mieszamy, by powstała jednolita lśniąca masa, odstająca od dna i ścianek rondla.
  • Gdy masa wystygnie przygotowujemy stolnicę i cukier puder.
  • Masę wyrabiamy dodając niewielkimi porcjami cukier puder.
  • Trwa to troszkę, bo masa najpierw robi się rzadka, ciągnąca, oblepiająca dłonie, ale później staje się sprężysta i plastyczna - i wtedy jest już gotowa do wyrabiania z niej listków, kwiatów i innych ozdób.
  • Aby nie obsychała zawijamy ją po podzieleniu na kilka części w woreczki foliowe. Każdą część masy barwimy barwnikami spożywczymi na inny kolor. Możemy je barwić także sokiem z marchwi, buraka, mięty, lub po prostu dodając kolorowe kisielki (ilość zależna od tego jak intensywny ma być kolor)
  • I teraz przystępujemy do dzieła - potrzebna nam będzie jeszcze cienka skrobka.
  • Z masy odrywając palcami niewielkie kawałeczki formujemy kulki i szybkim energicznym ruchem skrobką rozpłaszczamy krążek, tworząc cienki owal lub kółko.
  • Następnie zwijamy pierwszy płatek tworząc środek róży.
  • Każdy następny przyklejony płatek tworzy różę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne