makaronowe_gniazda

Makaronowe gniazda

Ocena:

4.49 (184)

  • 60 min.
tagliatelles inaczej

Składniki:

  • makaron wstążki
  • szpinak (użyłam gotowego z Lidla)
  • jajka
  • ser żółty
  • boczek lub szynka
  • papryka
  • cebula
  • czosnek

Makaronowe gniazda - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przygotować i doprawić szpinak. Ja użyłam gotowego z Lidla (mrożonego, doprawionego, ze śmietaną) więc tylko go rozmrażałam na patelni na małym ogniu, dodałam tylko czosnek. Ugotować w osolonej wodzie makaron al dente, użyłam Tagliatelles. Na patelni rozgrzałam oliwę, podsmażyłam pokrojoną paprykę, kilka plasterków szynki, cebulę, oliwki. Doprawiłam czosnkiem, dodałam pokrojoną pietruszkę. Ugotowany makaron przelać zimną wodą, uformować gniazda. Najlepiej użyć większych foremek do muffinek albo miseczek żaroodpornych. Zetrzeć ser na tarce i włożyć w gniazda. Odparowany szpinak ułożyć na połowie gniazd makaronowych i potem wbić jajko. Na pozostałych gniazdach ułożyć farsz z szynką. Blaszkę włożyć do nagrzanego piekarnika na 15 minut.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne