żadne lody nie smakują lepiej niż te zrobione samemu:)))
Składniki:
Składniki na około 1,5 l lodów:
1 szklanka migdałów
kilka kropel aromatu migdałowego
½ szklanki orzeszków ziemnych
3 jajka
1/3 szklanki cukru
330 g śmietanki 30%
¾ szklanki mleka
Lody migdałowe z orzeszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka ubijamy na parze stopniowo dodając cukier. Migdały drobno rozdrabniamy w blenderze. Mleko gotujemy, gorące wlewamy do jajek i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy migdały, aromat, mieszamy i studzimy. Do przestudzonego mleka dodajemy śmietankę, ubijamy kilka minut. Orzeszki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do lodów i mieszamy. Gotowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie wstawiamy do zamrażalnika na około 4 godziny.