Krówki domowej roboty

Krówki są kruchutkie, rozpływające się w ustach, mocno słodkie, ale taki już ich urok;)

Dodany przez: filonek

Krówki domowej roboty

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.22 z 9 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • * 2 szkl. mleka
  • * 2 szkl. cukru (dałam troszkę mniej ok. 1 i 2/3 szkl.)
  • * pół kostki margaryny (użyłam masła)
  • * 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. Do niewielkiego garnuszka wrzucamy margarynę lub masło, wlewamy mleko, wsypujemy cukry i mieszamy, aż do momentu kiedy masa będzie miała brązowy kolor. U mnie trwało to ok. 50 min. (do godziny). Należy uważać, aby nie przypalić masy.
  2. Gdy krówka zrobi się brązowa, sprawdzamy czy jest odpowiednio gęsta, w tym celu wylewamy odrobinę masy na talerzyk skropiony wodą. Jeśli zastygnie, masa gotowa.
  3. Aby otrzymać kruche krówki należy troszkę wydłużyć czas gotowania
  4. (do godziny).
  5. Gotową masę wylać na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu, następnie ostudzić i włożyć do lodówki do schłodzenia. Nożem pokroić w kostkę lub uforomować z masy dowolne kształty.
  6. Smacznego! :)
deser dla dzieci słodkie krówka cukierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze