knedle_z_jablkami

KNEDLE Z JABŁKAMI

Ocena:

4.49 (185)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Sezon na ziemniaki i jabłka, więc postanowiłam zrobić, knedle z jabłkami.

Składniki:

  • Średniej wielkośći ugotowane ziemniaki -8 szt
  • żółtka -2 szt
  • Mąka pszenna -1 szkl i 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • Sól
  • Jabłka utarte na tarce, lub pokrojone w drobną kosteczkę -2 szt
  • Śmietana do polania knedli
  • Cukier do posypania knedli, i do środka do jabłek -2 łyżki

Knedle z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki przepuścic przez praskę, dodać mąki, żółtka, sól, zagnieść ciasto.
  • Z ciasta formować krążki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać jabłka wymieszane z cukrem.
  • Knedle dobrze zlepiać, by nie rozwaliły się w gotowaniu.
  • Wrzucać gotowe knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować 4 minuty od wypłynięcia knedli.
  • Gotowe knedle wyjąc na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne