KNEDLE Z JABŁKAMI

Sezon na ziemniaki i jabłka, więc postanowiłam zrobić, knedle z jabłkami.

Dodany przez: Danusia19671

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Średniej wielkośći ugotowane ziemniaki -8 szt
  • żółtka -2 szt
  • Mąka pszenna -1 szkl i 2 łyżki
  • Mąka ziemniaczana -1 łyżka
  • Sól
  • Jabłka utarte na tarce, lub pokrojone w drobną kosteczkę -2 szt
  • Śmietana do polania knedli
  • Cukier do posypania knedli, i do środka do jabłek -2 łyżki

Przygotowanie

  1. Ziemniaki przepuścic przez praskę, dodać mąki, żółtka, sól, zagnieść ciasto.
  2. Z ciasta formować krążki, spłaszczać je w dłoniach, na środek nakładać jabłka wymieszane z cukrem.
  3. Knedle dobrze zlepiać, by nie rozwaliły się w gotowaniu.
  4. Wrzucać gotowe knedle na wrzącą i osoloną wodę, gotować 4 minuty od wypłynięcia knedli.
  5. Gotowe knedle wyjąc na talerze, polać śmietaną i posypać cukrem.
obiad jabłka mąka jajka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze