Kiszony barszcz czerwony

Barszcz czerwony - taki barszcz właściwie "robi się" sam, jest zdrowy i wspaniale smakuje

Dodany przez: Pyza

Kiszony barszcz czerwony

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 duże buraki ćwikłowe (ok. 0,75-1 kg)
  • 1 marchewka
  • 1 nieduża pietruszka (korzeń)
  • plaster selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka ziarenek kminku
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • kilka wiórków chrzanu (niekoniecznie)
  • 2 l wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli niejodowanej
  • 1 kromka (może być piętka) suchego chleba żytniego - koniecznie na zakwasie!

Przygotowanie

  1. Pyszny barszcz czerwony:
  2. Buraki i warzywa opłukać, wyszorować dokładnie i cieniutko obrać - polecam robić to w rękawiczkach bo buraki bardzo barwią ręce. Czosnek obieramy, jeśli ząbki są bardzo duże możemy pokroić je na mniejsze kawałki. Wodę trzeba zagotować i przestudzić dodając sól i cukier, zamieszać aby się dokładnie rozpuściły.
  3. Warzywa układamy w kamiennym garnku albo dużym słoju, wsypujemy kminek, dodajemy chrzan, wlewamy przestudzoną wodę. Na wierzch kładziemy chleb. Wierzch naczynia przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką recepturką albo sznureczkiem aby nie spadła. Naczynie stawiamy w ciepłym miejscu i zostawiamy w spokoju na 4-7 dni - zależy jak ciepło jest w pomieszczeniu.
  4. Po kilku dniach kiszenia na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie zdjęć a barszcz przecedzić. Zlewamy go i gotowe. Taki kiszony barszcz możemy pić po prostu sam, jak sok, jest bardzo smaczny i zdrowy. Możemy też użyć go do przygotowania zupy - np. barszczyku wigilijnego. Zakwas możemy przechowywać z zamkniętej butelce w lodówce nawet kilka tygodni, ale zaręczam, że wcześniej go wypijecie, bo kto się oprze takiemu barszczowi czerwonemu :)
  5. Smacznego!
przetwory warzywa barszcz wegetariańska zupa buraki chleb na zakwasie kminek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze