Kiełki Stir Fry

Kiełki Stir Fry duszone w pomidorach

Ocena:

4.53 (156)

Idealne jako samodzielne danie jak również jako ciepła jarzynka do obiadu.

Składniki:

  • 2 opakowania kiełków Stir Fry 200 g
  • 1 cebula
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżych liści kolendry
  • 2 łyżki świeżych liści bazylii
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Kiełki stir fry duszone w pomidorach - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kiełki STIR FRY i siekane zioła.
  • Podsmażać na wolnym ogniu 3 - 4 minuty często mieszając.
  • Dolać bulion i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu.
  • Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem.
  • Wycisnąć czosnek i dusić przez 15 minut.
  • Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Porady

Kiełki Stir Fry to mieszanka roślin strączkowych: soczewicy zielonej i brązowej, cieciorki oraz fasoli Mung. Są doskonałym uzupełnieniem diety w białko. Doskonale regulują poziom insuliny. Dostarczają organizmowi kwasu foliowego, który jest potrzebny każdemu człowiekowi.

Zawartość witamin i składników mineralnych:

Witaminy: A,B1,B2,B3,B5,B6,B9,C,E,K

Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź.

www.pokarmzycia.pl

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne