Karp pieczony w pomarańczach

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 1 godzina Pieczenie: 40 minut Porcja: 490 kcal

Dodany przez: mojegotowanie

Karp pieczony w pomarańczach

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
490 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • karp (ok. 1 kg)
  • 5 łyżek masła
  • sok z 1 cytryny
  • 3 kromki chleba tostowego
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • 6 łyżek oliwy
  • pomarańcza
  • masło do formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Sprawionego karpia osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą, pieprzem, na wierzchu i wewnątrz. Skropić sokiem z cytryny, przykryć folią i odstawić na godzinę do lodówki.
  2. Z chleba odkroić skórkę. Miąższ pokruszyć na drobne kawałeczki. Natkę umyć, osuszyć, drobno posiekać, wymieszać z pokruszonym chlebem i oliwą. Mieszanką dokładnie obłożyć rybę.
  3. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć rybę, piec 30–40 minut w temp. 180°C.
  4. Pomarańczę wyszorować, osuszyć i pokroić w plastry, usunąć pestki. Na 10 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na rybę. Podawać z wytworzonym sosem oraz plastrami pomarańczy.
ryby obiad ryba pomarańcze karp pietruszka chleb tostowy
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze