Karkówka z kluskami

Ocena:

4.53 (156)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 490 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki z kością (po ok. 15 dag)
  • 20 dag mąki
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka miodu
  • ząbek czosnku
  • szczypta imbiru
  • sól, pieprz

Karkówka z kluskami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z oliwą, sosem sojowym, miodem, imbirem, przyprawić. Natrzeć karkówkę, wstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, oprószyć solą, wyrabiać ciasto, wlewając tyle wody, by było elastyczne. Niewielkie ilości ciasta wkładać łyżką do osolonego wrzątku, zamieszać, gotować ok. 3 minut. Kluski wyjąć łyżką cedzakową.
  • Mięso osączyć z marynaty, usmażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Podawać z kładzionymi kluskami.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne