Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 2 godziny
Porcja: 490 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
4 kotlety z karkówki z kością (po ok. 15 dag)
20 dag mąki
2 jajka
3 łyżki oliwy
łyżka sosu sojowego
łyżka miodu
ząbek czosnku
szczypta imbiru
sól, pieprz
Karkówka z kluskami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Czosnek obrać, posiekać, wymieszać z oliwą, sosem sojowym, miodem, imbirem, przyprawić. Natrzeć karkówkę, wstawić na 2 godziny do lodówki.
Mąkę przesiać do miski, wbić jajka, oprószyć solą, wyrabiać ciasto, wlewając tyle wody, by było elastyczne. Niewielkie ilości ciasta wkładać łyżką do osolonego wrzątku, zamieszać, gotować ok. 3 minut. Kluski wyjąć łyżką cedzakową.
Mięso osączyć z marynaty, usmażyć z obu stron na grillu lub patelni grillowej. Podawać z kładzionymi kluskami.