Karkówka na soli

Jeden z najprostszych, a zarazem najlepszych przepisów na karkówkę pieczoną w piekarniku.

Dodany przez: Patrycjusz

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • karkówka - 2 kg
  • sól - 1 kg
  • musztarda francuska - 2 słoiczki

Przygotowanie

  1. Na blaszce rozsypać sól (około 1 cm). Na soli ułożyć karkówkę. Karkówki nie należy wcześniej doprawiać ani kroić na kawałki. Tak ułożoną karkówkę pokrywamy warstwą musztardy francuskiej (dzięki musztardzie mięso skruszeje i nabierze smaku). Całość wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika, po 15-20 minutach temperaturę obniżamy do 180 stopni i pieczemy jeszcze 1 godzinę i 45 minut (czas pieczenia nie jest jasno określony, najlepiej sprawdzać mięso szpikulcem, bo z doświadczenia wiem, że karkówka karkówce nierówna). Idealnie upieczone mięso powinno dosłownie rozpadać się podczas krojenia i "rozpływać" w ustach; jest bardzo soczyste. Nie należy obawiać się, że będzie słone. Przeciwnie, czasami kusi mnie, by jednak zamarynować je w odrobinie soli przed pieczeniem.
  2. Smacznego!
mięso obiad karkówka pyszna karkówka karkówka pieczona na soli najlepsza karkówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze