Hummus

Klasyczny bliskowschodni hummus + wariacja z suszonymi pomidorami.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 4.4 z 5 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • puszka ciecierzycy w zalewie (400g)
  • pół szklanki <a href="http://www.mojegotowanie.pl/zdjecia/pasta_tahini" title="tahini" target="_self"><b>pasty sezamowej tahini</b></a>(125ml)
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz, oliwa extra virgin z oliwek do podania
  • dodatkowo:
  • kilka listków kolendry
  • kilka suszonych pomidorów
  • Niezbędny malakser lub blender.

Przygotowanie

  1. Do malaksera wlewamy sok z cytryn, tahini, rozgnieciony czosnek i kumin. Miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy kilka ziaren ciecierzycy do przybrania, odcedzoną resztę wsypujemy do malaksera, dolewamy dwie łyżki zalewy z puszki. Rozdrabniamy i miksujemy do uzyskania jednolitej pasty (nie całkiem 'gładkiej').
  2. Przekładamy do miseczki, wyrównujemy, polewamy oliwą i doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Przybieramy ziarnami ciecierzycy i listkami kolendry.
  3. Można jeść od razu, lepiej wstawić do lodówki na godzinę.
  4. Hummusem można smarować pieczywo, można wybierać go z miseczki pitą albo chipsami (np. nachos).
  5. Wersję z suszonymi pomidorami (ze słoika) uzyskujemy przez zmiksowanie kilku pomidorów w malakserze i wymieszaniu w nim z połową masy.
czosnek przekąska kolacja wegetariańska hummus ciecierzyca sezam tahini
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze