ha_noi
Ocena:

4.49 (142)

  • 20 min.
  • dla 3 osób
czyli suróweczka wietnamska

Składniki:

  • 1 główka (ok 2,5 kg) białej kapusty
  • 2 średnie marchewki
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka sosu sambal oelek
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek sezamu

Ha-noi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wszystkie składniki dawać do miski. Kapustę poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Schłodzić.
  • Czosnek i sos sambal oelek dodawają charakterystycznego smaku tej surówce więc proszę niczym innym ich nie zastępować.
  • Czosnek świeży!!! a nie granulowany lub w kosteczce.
  • Można podawać do dań kuchni azjatyckiej jak i do mięsa jako jarzynkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne