Gruszki z gorgonzolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zobaczcie film: Jak zrobić gruszki z gorgonzolą
Wino wlewamy do garnka z 2 l wody, pieprzem i listkami laurowymi. Doprowadzamy do wrzenia. Gruszki obieramy, pozostawiając ogonek. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, wkładamy do garnka z wodą i winem. Gotujemy na małym ogniu ok. 20 min, aby pozostały jędrne. Owoce wyjmujemy, osączamy i odstawiamy do wystudzenia. Przycinamy ich dolne części, aby mogły stać. Odcinamy też 3–4 cm od góry i odkładamy. Wydrążamy środek z gniazdem nasiennym, uważając, aby nie przedziurawić owoców, pozostawiając 1,5–2 cm miąższu na spodzie. Wnętrze gruszek ostrożnie wypełniamy gorgonzolą i z powrotem przykrywamy je czapeczkami. Całość owijamy plastrami szynki, zaczynając od dołu, tak by plastry nachodziły na siebie spiralnie. Końce szynki spinamy wykałaczkami. Układamy gruszki na blasze wyłożonej folią aluminiową, ustawiamy na niej gruszki. Pieczemy 10–15 min w temp. 200°C , aż szynka się apetycznie zrumieni.