Pojechaliśmy na wakacje! A tam oprócz mleczka w tubce...były prawdziwe burgery.
Składniki:
Składniki:
po 200-250 g wołowny na osobę
papryczki jalapeno
sałata
pomidory pokrojone w plastry
cebula pokrojona w plastry
korniszony krojone w podłużne na plastry
ok. 1/2 łyżeczki dobrej musztardy na kotelta
sos HP do podania i do doprawienia mięsa (1/2 łyżeczki na kotleta)
sól - ale dopiero po usmażeniu
świeżo mielony pieprz do doprawienia mięsa surowego
bułki pszenne do burgerów
ew. majonez, ketchup do podania
plastry sera żółtego po jednym na kotleta
koniecznie zapas papierowych serwetek
dodatkowo u mnie: 2 spore łyżki pesto z koperku, pietruszki, odrobiny octu balsamicznego i słusznej porcji oliwy z oliwek
Burgery z grilla - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wołowinę wrzucamy do dużej miski dodajemy musztardę, sos HP, pesto(opcjonalnie), solidnie doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Ilość musztardy i sosu HP dodajemy wg proporcji po 1/2 łyżeczki na 200-250 g wołowiny. Mieszamy dokładnie ręką, formujemy równe kule i później spore, grube kotlety. Na ok 1-1,5 cm grubości. Nie bójcie się, jeśli kotelty wydadzą Wam się zbyt duże i tak się skurczą podczas grillowania. Tak przygotowane burgery wkładamy do lodówki przykryte folią spożywczą. U mnie na min. 2-3 godziny przed grillowaniem. Wg przykazań fachowców należy je grillować ok. 3 minut po każdej stronie, ale z doświadczenia wiem, że małe "jednorazowe" grille każą nam czekać na kotelty znacznie dłużej. Poświęćcie jednego na sprawdzenie jak wygląda w środku. Na koniec grillowania połużcie po plasterku sera na każdego kotleta. W między czasie na krótko ułużcie bułki na grillu, żeby się podgrzały. Dodatki tj. papryczki, pomidory, cebulę, sałatę itp. najlepiej poukładać na stole i każdemu dać możliwość skomponowania własnego hamburgera. U nas świetnie się to sprawdza, a goście pobijają rekordy w szykowaniu coraz to wyższych "kanapek", któych później nie są w stanie wpakować do głodnych "paszczy". Zabawa murowana i brudne wszystko na około, więc najlepsze obrusy zostawcie na inne okazje. Miłej zabawy i smacznego!