5-6 ziemniaków,które nie zostały uwiecznione na foto :-)
paczka czerwonej soczewicy - 1 i 3/4 szkl
kartonik przecieru pomidorowego
30 dag wędzonych żeberek
opcjonalnie 1-2 kostki rosołowe - ja dodałem kostki o smaku wędzonych żeberek
1,5-2 litry wody
pieprz kajeński
sól,pieprz
majeranek
Gęsta zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku w którym będziemy gotować zupę,dodać cebulę i smażyć aż się ładnie zeszkli,dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku,pietruszkę,kawałek selera,marchew pokrojoną w słupki,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przepłukaną soczewicę,podsmażyć,dodać przecier pomidorowy,żeberka i chwilę podsmażać po czym zalać 1,5-2 litrami wody,gotować na małym ogniu 20-25 minut,w międzyczasie można dodać kostki rosołowe,pod koniec gotowania dodać sól,pieprz,dla pikanterii pieprzu kajeńskiego oraz sporo majeranku,wymieszać i konsumować zupinę :-)