gesta_zupa_z_czerwonej_soczewicy

Gęsta zupa z czerwonej soczewicy

Ocena:

4.54 (167)

  • 50 min.
  • dla 5 osób
sycąca i smaczna,w sam raz na jesienne chłody

Składniki:

  • kawałek wędzonego surowego boczku
  • 2-3 cebule
  • 5-6 marchewek
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-6 ziemniaków,które nie zostały uwiecznione na foto :-)
  • paczka czerwonej soczewicy - 1 i 3/4 szkl
  • kartonik przecieru pomidorowego
  • 30 dag wędzonych żeberek
  • opcjonalnie 1-2 kostki rosołowe - ja dodałem kostki o smaku wędzonych żeberek
  • 1,5-2 litry wody
  • pieprz kajeński
  • sól,pieprz
  • majeranek

Gęsta zupa z czerwonej soczewicy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w garnku w którym będziemy gotować zupę,dodać cebulę i smażyć aż się ładnie zeszkli,dodać 2 przeciśnięte ząbki czosnku,pietruszkę,kawałek selera,marchew pokrojoną w słupki,ziemniaki pokrojone w kostkę oraz przepłukaną soczewicę,podsmażyć,dodać przecier pomidorowy,żeberka i chwilę podsmażać po czym zalać 1,5-2 litrami wody,gotować na małym ogniu 20-25 minut,w międzyczasie można dodać kostki rosołowe,pod koniec gotowania dodać sól,pieprz,dla pikanterii pieprzu kajeńskiego oraz sporo majeranku,wymieszać i konsumować zupinę :-)
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne