Ekspresowy sos pomidorowy do gołąbków / fot. iStock
4.17 (249)
Taka ekspresowa wersja sosu do gołąbków. W przepisie wykorzystujemy 2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków,
wywar 2 szklanki
koncentrat pomidorowy 3 łyżeczki
sól 1 szczypta
ketchup pikantny 1 łyżeczka
cukier 1 szczypta
bazylia 1 szczypta
oregano 1 szczypta
mąka pszenna 2 łyżki stołowe
śmietana 3 łyżki stołowe
2 szklanki wywaru z gotowania gołąbków wlać do rondla, dodać 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, wymieszać doprawiając szczyptą cukru, solą, bazylią i oregano. W szklance wymieszać 2 łyżki mąki pszennej z 3 łyżkami śmietany i wlać do sosu, mieszając zagotować. Na końcu dodać 1 łyżeczkę keczupu pikantnego