Dżem pikantna porzeczka

Ocena:

4.47 (152)

Papryczka chili do owocowych przetworów? Tak, jeśli połączymy ją z pyszna, sezonową porzeczką, imbirem i cukrem.

Składniki:

  • 2 kg czerwonych porzeczek
  • 1 kg cukru lub 2 opakowania cukru żelującego 2:1
  • 1–2 łyżki świeżo startego imbiru
  • łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 2 ziarenka czerwonego pieprzu
  • malutka czerwona papryczka chili, posiekana bez pestek

Dżem pikantna porzeczka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oderwane od gałązek porzeczki mieszamy w rondlu z cukrem, imbirem, skórką z limonki i zmiażdżonymi ziarenkami pieprzu. Często mieszając, doprowadzamy do wrzenia, od tego momentu gotujemy, aż zniknie piana. Gotujący się dżem mieszamy z posiekaną chili i gotujemy jeszcze 2 min.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2017.

Porady

Zobacz też przepis na dżem wieloowocowy

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne