Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.51 (157)
Suszone pomidory pachną i smakują słońcem. W połączeniu z rybą są naprawdę wyśmienite.
suszone pomidory 125 g
czarne oliwki 125 g
parmezan 30 g
dorsz 720 g
oliwa z oliwek 15 ml
sól 3 g
pieprz 2 g
natka pietruszki 30 g
Rozgrzewamy ruszt w piekarniku. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Pomidory kroimy na kawałki. Przekładamy do malaksera razem z oliwkami i parmezanem. Miksujemy na niezbyt gładkie purée. Filety smarujemy łyżką oliwy. Oprószamy solą i pieprzem. Filety układamy na blasze, tak aby się nie dotykały.
Na wierzch nakładamy mieszaninę oliwek i pomidorów. Wstawiamy pod ruszt. Filety powinny się znajdować 10 cm od źródła ciepła. Zapiekamy przez 5 min. Ryba powinna być miękka, ale lekko niedopieczona w środku. Przybieramy natką pietruszki i podajemy. Przed podaniem możemy dodatkowo skropić oliwą.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017
Porady
Zobacz też: Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem