Dorsz pod skorupką z suszonych pomidorów

Ocena:

4.51 (157)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Suszone pomidory pachną i smakują słońcem. W połączeniu z rybą są naprawdę wyśmienite.

Składniki:

  • suszone pomidory  125 g

  • czarne oliwki  125 g

  • parmezan  30 g

  • dorsz  720 g

  • oliwa z oliwek  15 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • natka pietruszki  30 g

Dorsz pod skorupką z suszonych pomidorów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozgrzewamy ruszt w piekarniku. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Pomidory kroimy na kawałki. Przekładamy do malaksera razem z oliwkami i parmezanem. Miksujemy na niezbyt gładkie purée. Filety smarujemy łyżką oliwy. Oprószamy solą i pieprzem. Filety układamy na blasze, tak aby się nie dotykały.

  • Krok 2:

    Na wierzch nakładamy mieszaninę oliwek i pomidorów. Wstawiamy pod ruszt. Filety powinny się znajdować 10 cm od źródła ciepła. Zapiekamy przez 5 min. Ryba powinna być miękka, ale lekko niedopieczona w środku. Przybieramy natką pietruszki i podajemy. Przed podaniem możemy dodatkowo skropić oliwą.

    Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Porady

Zobacz też: Chowder z cukinią, dorszem i boczkiem

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne