Anna Glover

Domowa przyprawa do ciasta dyniowego

Ocena:

0 (0)

  • 5 min.
  • dla 3 osób
  • łatwy

Domowa przyprawa do ciasta dyniowego jest idealna nie tylko do dyniowych muffinek i babeczek. Nadaje się też do wypieku pierniczków, korzennych ciastek, a także do przyrządzenia rozgrzewającej kawy. Warto ją zrobić wcześniej i przetrzymywać w szklanym pojemniku. Dzięki niej każde  ciasto zyska świąteczną nutę, a poranna owsianka  będzie nas przyjemnie rozgrzewała. 



 

Składniki:

  • cukier trzcinowy  100 g

  • cynamon  4 g

  • imbir  1.7 g

  • goździki  1.5 g

  • gałka muszkatołowa  1 g

Domowa przyprawa do ciasta dyniowego - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Rozdrabnianie: w młynku do mielenia kawy mielimy na drobno goździki. Na tarce ścieramy gałkę muszkatołową.

  • Krok 2:

    Dodawanie składników: do pojemnika lub słoika wsypujemy: cukier, cynamon, goździki, imbir i startą gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki mieszamy dobrze ze sobą poprzez zamknięcie pojemnika i jego potrząsanie. 

  • Krok 3:

    Przechowywanie: składniki trzymamy w chłodnym, ciemnym miejscu do trzech miesięcy. Używamy do wypieków, deserów oraz napojów. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/pumpkin-spice

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne