Deser kawowy

Ocena:

4.48 (193)

  • 25 min.
  • dla 6 osób
Przepis na deser kawowy z wiórkami czekoladowymi

Składniki:

  • 500 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 12 dag cukru
  • 2 dag skrobi kukurydzianej
  • łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 15 dag miękkiego masła
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 250 ml schłodzonej kawy z ekspresu
  • wiórki z białej i czarnej czekolady

Deser kawowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzewamy. Żółtka ucieramy z cukrem, skrobią kukurydzianą i gotującym mlekiem. Gotujemy, mieszając. Krem dzielimy na pół. Do jednej dodajemy wanilię, do drugiej kawę rozpuszczalną. Schładzamy i, ubijając, do każdej dodajemy po 7,5 dag masła. Keksówkę wykładamy folią. Dno formy wykładamy biszkoptami namoczonymi w kawie, nakładamy krem waniliowy i ponownie biszkopty, rozsmarowujemy krem kawowy. Na to kładziemy jeszcze jedną warstwę biszkoptów. Zakrywamy wierzch wystającą folią i wstawiamy na 6 godz. do lodówki. Przed podaniem odwijamy z folii i wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne