Dalmatyńczyk

Pyszne ciasto, którego każdy kęs rozpływa się w ustach.

Dodany przez: Aleex

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • Biały biszkopt:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Biszkopt żółty
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa:
  • 1 litr mleka
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 3 galaretki cytrynowe
  • 25 dkg masła
  • Dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • 1 puszka ananasów
  • starta czekolada ew. kakao

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na blaszkę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec biały biszkopt w temp. 180 stopni C ok 20 minut.
  2. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka. Ostrożnie wymieszać. Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę przełożyć na blaszkę lub tortownicę (26 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Upiec żółty biszkopt w temp. 180 stopni C ok 20 minut.
  3. Zagotować 3/4 litra mleka. W zostawionej 1 szklance mleka rozmieszać budynie. Wlać je do gotującego się mleka i energicznie mieszając ugotować gęsty budyń. Odstawić go z ognia.
  4. Do gorącego budyniu wsypać 3 galaretki cytrynowe (w proszku, prosto z opakowania) i energicznie mieszając, rozpuścić je w masie. Zostawić całość do ostygnięcia.
  5. Masło utrzeć mikserem na pulchną masę, dodawać po łyżce budyniu z galaretką. Na koniec dodać pokrojone w małe kosteczki i osączone z syropu ananasy.
  6. Biały biszkopt posypać czekoladą
  7. Wyłożyć masę
  8. Masę posypać czekoladą
  9. Przykryć żółtym biszkoptem
  10. Udekorować polewą.
  11. Smacznego.
ciasta deser biszkopt masa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze